You are here: Home / Uitleg / Uitleg

Uitleg

Hoe kan ik in- en uitzoomen ?

 • Klik op het plus of minteken aan weerszijden van de zoombalk
 • Sleep het schuifje op de zoombalk naar links of rechts

Voor veel kaartlagen is een maximaal zoomniveau ingesteld. Zoomt u verder uit dan dit maximale zoomniveau dan is de betreffende kaartlaag niet zichtbaar.

Hoe vind ik een andere plaats of locatie ?

 • Kies een plaatsnaam in het tabblad 'plaatsen'
 • Sleep de kaart (linker muisknop ingedrukt houden) in de gewenste richting
 • Klik in de overzichtskaart

Hoe maak ik een andere kaartlaag zichtbaar ?

 • Klik op het tabblad 'kaartlagen'. Vink de kaartlagen aan die u wilt activeren. Alleen geactiveerde kaartlagen zijn zichtbaar in de kaart en doorzoekbaar. U kunt de volgorde waarin de kaartlagen getoond worden veranderen door op de pijltjes te klikken. Voor een aantal kaartlagen kunt u kiezen tussen meerdere kleurstijlen. Merk op dat het aantal beschikbare lagen niet overal in Fryslân gelijk is. Wanneer u bijvoorbeeld Leeuwarden in beeld heeft, kunt u de laag volkstelling activeren. Voor de meeste plaatsen is deze laag echter niet beschikbaar. De lagen waaruit u kunt kiezen zijn dus afhankelijk van de locatie waar u zich op de kaart bevindt.

Hoe haal ik informatie uit de kaart?

 • Klik op een object in de kaart. De gegevens uit de database die aan dit object zijn gekoppeld worden getoond in het rechterscherm. Indien zich op één locatie meerdere objecten bevinden klikt u op het object waarvan u de gegevens wilt opvragen.

Hoe kan ik zoeken ?

 • Klik op het tabblad 'Zoeken'. Klik vervolgens op de kaartlaag waarin u gegevens wilt zoeken. Het scherm toont nu van de geselecteerde kaartlaag de velden die in de database voorkomen. U kunt nu per veld een zoekterm opgeven. Het resultaat van uw zoekopdracht wordt getoond. Wanneer u vervolgens een record selecteert wordt het betreffende record in de kaart met een rode omlijning weergegeven. Via de button toon alle objecten in kaart wordt het totale zoekresultaat getoond. Desgewenst kunt u ook kizen voor de optie toon alleen gevonden objecten in deze laag in kaart: nu worden alleen de gevonden objecten getoond.

U kunt zoeken op combinaties van gegevens in de database. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op alle percelen weiland tweede klasse van Jansen.

U kunt gebruik maken van wildcards. De wildcard ? staat voor één onbekende letter en de wildcard * staat voor nul of meer onbekende letters. Wanneer u bijvoorbeeld zoekt op vis* vindt u zowel vis als visser als visscher als visserman, etc. Wanneer u zoekt op vis*er, vindt u visser en visscher, maar niet visserman. Het vraagteken gebruikt u ter vervanging van één enkel teken. Wanneer u dus zoekt op b?d, vindt u bad, bed en bod, maar niet bood of bied. U kunt deze twee soorten wildcards ook tegelijk gebruiken.

Overig

 • Linksonder de kaart vindt u een schaalaanduiding: de lengte van de pijl wordt aangegeven in meters.
 • Naast de schaalaanduiding vindt u twee coördinaten; dit zijn de x- en de y-coördinaat, uitgedrukt in het Nederlandse Coördinatenstelsel. De eenheid is meters.
 • U kunt zelf de grote van het kaartvenster aanpassen, door de rechterzijkant van het venster met de muis te verschuiven. U kunt het legenda-/infovenster ook in één keer wegklappen, door op de dubbele pijl rechtsboven te klikken.