You are here: Home / Uitleg

Uitleg 2010

Uitleg

Zodra men van de startpagina www.hisgis.nl doorklikt naar een provincie, belandt men in de weergave van de hoofdkaart. Deze heeft rechts een variabel gedeelte voor de presentatie van zowel de data-informatie als de legenda. Aan de bovenkant is de kaart voorzien van twee schuiven. De één is om in- en uit te zoomen, de ander is om de transparantie te regelen van de rasterkaart die onder de gegevenslaag gepresenteerd kan worden. Wat het zoomen betreft is voor veel kaartlagen een maximaal niveau ingesteld. Zoomt men verder uit, dan is de betreffende kaartlaag niet zichtbaar.

Linksboven zijn de vier centrale tabs aangebracht: Ga naar, Kaartlagen, Achtergrond en Zoeken. De eerste tab brengt de gebruiker per provincie naar de kadastrale gemeente waarvan hij de kaart wil bekijken en waarop hij wil inzoomen.

Kaartlagen is de belangrijkste tab omdat hij toegang biedt tot de databestanden en kaarten. Na het aanklikken verschijnen de bestanden op een rijtje voor de regio waarop men heeft ingezoomd. Gaat men naar een andere regio, dan zal daarvoor ook een andere lijst te voorschijn komen. Het is vervolgens een kwestie van aanvinken en de bestanden met behulp van pijltjes in de gewenste volgorde plaatsen. De gegevens van 1832 vindt men daarbij in aparte lagen uitgesplitst: gebouwen, eigenaren, percelen en opbrengst per hectare. Diverse eenheden kunnen daarbij zowel in zwart-wit (open) als in kleur worden weergegeven.

Wanneer na keuze een kaartlaag is opgeroepen, kan men via het klikken op een perceel of icoontje de bijbehorende gegevens rechts in de ‘informatieruimte’ in beeld krijgen. Voor de verduidelijking wordt daarbij een legenda van de betreffende kaartlaag geboden.

Overzicht biedt een te verplaatsen uitklapscherm dat verraadt naar welke plek in Nederland men is gereisd.

Met de tab Achtergrond zijn de algemene informatie- en kaartlagen te activeren die men onder de databestanden geprojecteerd wil zien. Zo bijvoorbeeld de Topograpisch-Militaire kaart van 1864, de Bonnebladen van 1900-1930.

De tab Zoeken biedt een eenvoudig zoeksysteem. Daarmee kunnen de data van de opgeroepen lagen ondervraagd worden. Een simpele klik brengt de in een lijst tevoorschijn getoverde data onmiddellijk op het scherm.