You are here: Home / Stand van zaken

Stand van zaken

Stand van zaken

Het GIStorical Antwerpen project heeft als doel te kunnen functioneren als kapstok waaraan uiteenlopende historische datasets kunnen worden opgehangen om zo hun ruimtelijke informatie te benutten. De Basiskaart 1834, die nu zichtbaar is in de web viewer, wordt voor dit doel verder uitgebreid met nieuwe vector-lagen. Recentelijk is een kaart uit 1801 (Gevelplan kaart) verwerkt in het systeem, die een brug kan vormen naar het Ancien Regime. Daarnaast worden momenteel de jaarlijkse wijzigingen in de perceelgrenzen (bijgehouden door het Kadaster) tussen 1835 en 1899 in GIStorical Antwerpen verwerkt. Zo kan voor dezer periode voor ieder jaar een betrouwbare topografie van de bezitsverhoudingen worden gereconstrueerd. Een gazetteer wordt ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het veranderende systeem van straatnamen en huisnummering op elkaar aansluit.

Verschillende historische bronnen werden reeds voorbereid om te koppelen aan het systeem:

  • De Adresboeken of Commerciële almanakken uit 1838, 1870 en 1889 werden in een project van dr. Ilja van Damme gedigitaliseerd. Deze worden in kaart gebracht om het veranderende 19e eeuwse winkellandschap in kaart te brengen.
  • De zogenaamde Telling van het Jaar IV was een uitgebreide bevolkingstelling in 1796, gedigitaliseerd in een project van Bruno Blondé, biedt een schat aan informatie die nu in kaart kan worden gebracht.

 

Nederlands | English

 

 

 

<< terug