You are here: Home / Uitleg schermpresentatie

Uitleg schermpresentatie

Zodra men voor Amsterdam via de thematische keuzes in de weergave van de hoofdkaart belandt, ziet men rechts een variabel gedeelte voor de presentatie van zowel de data-informatie als de legenda. Aan de bovenkant is de kaart voorzien van twee schuiven. De één is om in- en uit te zoomen, de ander is om de transparantie te regelen van de rasterkaart die onder de gegevenslaag gepresenteerd kan worden.
Linksboven zijn vijf centrale tabs aangebracht: Ga naar, Kaartlagen, Achtergrond, Google Maps en Zoeken. De eerste tab kan de gebruiker naar andere provincies brengen naar de kadastrale gemeente waarvan hij de kaart wil bekijken en waarop hij wil inzoomen
Kaartlagen is de belangrijkste tab omdat hij toegang biedt tot de databestanden en kaarten. Na het aanklikken verschijnen de bestanden op een rijtje. Het is vervolgens een kwestie van aanvinken en de bestanden met behulp van pijltjes in de gewenste volgorde plaatsen.
Wanneer na keuze een kaartlaag is opgeroepen, kan men via het klikken op een perceel of icoontje de bijbehorende gegevens rechts in de ‘informatieruimte’ in beeld krijgen. Voor de verduidelijking wordt daarbij een legenda van de betreffende kaartlaag geboden.
Met de tab Achtergrond zijn de algemene informatie- en kaartlagen te activeren die men onder de databestanden geprojecteerd wil zien. Zo bijvoorbeeld de Topografisch-Militaire kaart van 1864 en de Bonnebladen van 1900.
Via de tab Google Maps kan het huidige luchtfoto- of stratenbeeld van de bekende Google Maps-site ingeschakeld worden. Deze verschijnt in een uitklapscherm. Als men hierin door de ruimte beweegt, verandert ook het grote kaartbeeld, op zo’n manier dat in beide schermen steeds dezelfde ruimte wordt getoond. Daarom kan met deze Google-functie ook genavigeerd worden.
De tab Zoeken biedt een eenvoudig zoeksysteem. Daarmee kunnen de data van de opgeroepen lagen ondervraagd worden. Een simpele klik brengt de in een lijst tevoorschijn getoverde data onmiddellijk op het scherm.